Dorpstraat 53 6122 CE Buchten 046 850 4488 info@hoeskamer.nl 24/7
banner1.jpeg

Over uitvaartzorg

Als uitvaartverzorgers ervaren we regelmatig dat nabestaanden worstelen met talrijke vragen over hoe ze na het overlijden van hun geliefde het afscheid invulling gaan geven. Als we voor de eerste keer contact hebben, zijn nabestaanden vaak al bezig met de muziek voor de kerk of de foto’s voor in het crematorium. Daarbij realiseren mensen zich vaak niet dat er eerst tal van andere zaken geregeld moeten worden. Niet vreemd natuurlijk. De meeste nabestaanden hebben geen ervaring met het regelen van een uitvaart. Daarom deze verhalen om u mee te nemen in de verschillende aspecten van een uitvaart.

De historie van een historisch pand

Afscheidshuis de Hoeskamer is gehuisvest in een historisch pand, dat met recht de status van gemeentelijk monument heeft gekregen. De plek waar het gebouw staat, heeft altijd een maatschappelijke functie in de dorpskern gehad. In 1884 werd het fundament gebouwd voor een school en onderwijzerswoning. Het toenmalige schoolgebouw had een ommuurde binnenplaats, waar ook één van de vijf dorpspompen van Buchten stond. Het was een belangrijke centrale plek voor de inwoners van het toenmalige Buchten. 

Het schoolgebouw werd in 1933 afgebroken, maar het fundament werd gebruikt om het nieuwe Raadhuis te bouwen. In 1935 is het Raadhuis in gebruik genomen. In die tijd bestond het pand alleen uit een voorkant; de achterzijde was nog onbebouwd. De raadszaal was op de eerste verdieping net als de burgemeesterskamer. Het balkon (bordes) en de trapjes aan de voorkant zijn typische kenmerken van een gemeentehuis gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ook als gemeentehuis had het gebouw een belangrijke functie voor Buchten. Het bordes is vaak gebruikt om een defilé af te nemen. Op 18 september 1945 werd Buchten bevrijd. De bevrijding werd ook in Buchten ‘gevierd’, waarbij het bordes werd gebruikt voor het afnemen van de grote bevrijdingsoptocht. 

Naarmate Buchten als dorp groeide, werd ook het gebouw aan de achterzijde uitgebouwd om de groeiende gemeentelijke organisatie te huisvesten. Het gebouw heeft zijn gemeentelijke functie behouden totdat de gemeente in 1982 verhuisde naar het Kasteel in Born. Na de verhuizing is het pand in gebruik geweest van een aantal bedrijven, waaronder een steenkoolhandelaar en een kozijnenfabrikant.

In 2015 kreeg het gebouw zijn maatschappelijke functie terug, nu als uitvaartcentrum. Op 4 oktober 2015 wordt het pand tijdens een open dag officieel in gebruik genomen.   

 

Bron:  Buchten van toen tot nu (Louis Houben)

Wat nabestaanden over ons zeggen

Als houder van het kwaliteitskeurmerk uitvaartzorg, vragen wij nabestaanden naar hun tevredenheid over onze dienstverlening. Wij zijn er enorm trots op dat nabestaanden onze dienstverlening waarderen met een 9,6.
Een paar citaten van nabestaanden uit ons klanttevredenheidsonderzoek:

Wat nabestaanden over ons zeggen

Als houder van het kwaliteitskeurmerk uitvaartzorg, vragen wij nabestaanden naar hun tevredenheid over onze dienstverlening. Wij zijn er enorm trots op dat nabestaanden onze dienstverlening waarderen met een 9,6.
Een paar citaten van nabestaanden uit ons klanttevredenheidsonderzoek:

Afscheidshuis de Hoeskamer

...een plek in de voormalige gemeente Born waar nabestaanden in een warme, intieme en huiselijke sfeer afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbaren”

De Hoeskamer is onderdeel van Uitvaartstudio Nederland B.V.

Ons adres